Angry Birds au fost descărcate de un miliard de ori, iar compania care le-a creat, Rovio Entertainment, a depășit valoarea de piață estimată de 1 miliard de dolari. Nu vorbim de inovație tehnologică, ci de niște joculețe stupide de mobil, în care niște capete de păsări distrug niște capete de porci verzi. Cum s-a putut așa ceva?
Trebuia să predau articolul într-o luni, mai precis, pe 24 septembrie. Luni s-a făcut joi și documentarea minuțioasă pentru el se oprise la nivelul 3, anotimpul iarnă, din seria Angry Birds Seasons. Când am reușit să distrug și ultima față de porc din jocul cu pricina, am trecut la Angry Birds Space. Varianta standard o consumasem deja rapid. Vineri, 28 septembrie, o veste tulburătoare a venit pe calea agențiilor de știri: creatorii Angry Birds au scos un nou joc, Bad Piggies, primul de după succesul cu păsările furioase. Am rezistat tentației noului, iar peste week-end am mai bătut niște recorduri. Se făcuse din nou luni, când m-am declarat învinsă, am șters jocurile de pe iPad și iPhone și am început să scriu articolul.
Ultimul spin-off de Angry Birds: Star Wars, lansat în toamna anului trecut
PĂSĂRILE FURIOASE DAU DEPENDENȚĂ. Ask Your Target Market, o companie britanică de cercetare on-line, spune că mă număr printre cei 12% dintre dependenții de Angry Birds care și-au tratat această dependență ștergând jocurile. Alți 12% dintre respondenții la studiu au spus că plănuiesc să șteargă jocul, în vreme ce restul de 76% nu au luat nici o măsură. Dar de ce e atât de ușor să cazi pradă acestor jocuri, pe care le mânuiesc cu mare artă și copiii de grădiniță?
Psihologul Michael Chorost a explicat în revista Psychology Today că Angry Birds ne înrobește la nivel chimic creierul. Preconizarea unei recompense – în cazul de față distrugerea unor porci verzi cu ajutorul unor capete de păsări de forme diferite – provoacă o eliberare de dopamină, care creează o stare de bine, dar acționează și ca un motor al dorinței. Mai mult, jocurile sunt astfel construite încât să nu putem anticipa proporțiile recompensei: vom distruge toți porcii verzi, vor exploda cutiile în care aceștia se ascund ori reușita noastră va fi mai modestă? Această stare de suspans, dată de aparenta lipsă a unui tipar, ne aiurește sistemul nervos, susține Chorost, și ne face sclavii păsărilor furioase.
Dependența este visul de aur al creatorilor de jocuri și al dealerilor de droguri, și în ambele cazuri ea se obține prin repetiția gesturilor. San Francisco Weekly l-a intervievat pe Mel Joseph Ciena, profesor de psihologie, care motivează factorul de dependență crescut al jocului prin repetitivitatea lui. Repetițiile sunt esențiale pentru indivizii umani începând cu vârsta de 6 luni. “Ce e repetitiv, e atractiv. Asta face ca un cântec să devină numărul 1 în topuri”, zice Ciena. Și asta face, se pare, ca o aplicație să cucerească lumea. În 2011, Angry Birds a fost cea mai descărcată aplicație din lume pe Android și iOS, depășind Facebook-ul.
PĂSĂRILE SUNT DIFERITE. Angry Birds nu par fundamental diferite de alte jocuri din această categorie, de la Mario la tot felul de titluri Arcade. Și totuși, creatorii au investit în detalii surprinzătoare. În primul rând, jocul respectă regulile gravitației, vitezei, masei, întocmai cum sunt ele scrise în manualul de fizică. Apoi, materialele – sticlă, lemn, piatră – folosite în joc se comportă similar cu cele reale. Această senzație ascunsă de real dă un confort sporit utilizatorului.
Apoi, timpul de răspuns e diferit de cel din majoritatea jocurilor care se bazează pe distrugerea unei structuri. Nimic nu se întâmplă foarte repede, instant, deși în jocurile contemporane viteza sporită înseamnă performanță. Păsările desenează curbe largi în aer, uneori lent, lemnul se face așchii încet, iar elementele cad unele peste altele, lăsându-ți timp să meditezi la cum ar trebui să fie următoarea mișcare.
Jocul are și o coloană sonoră originală și plină de personalitate. Păsările se încurajează unele pe altele. Glasurile lor ușor sparte (vocea îi aparține graficianului care le-a desenat) sunt suprapuse pe o melodie pozitivă și obsedantă. Uneori, păsările hohotesc.
Angry Birds evoluează continuu, de unde și timpul lung în care aplicația a rămas în topul de downloaduri. De la lansarea din decembrie 2009, Rovio a adăugat 84 de noi niveluri la cele 63 deja existente, făcând suplimentar ediții speciale pentru fiecare sărbătoare importantă (Crăciun ori Halloween).
PĂSĂRILE SUNT FRUMOASE. ”Care-i faza cu Angry Birds?” îl întreb pe Ice, proprietarul unui restaurant din Thailanda care vinde omletă în formă de cap de Angry Bird. “Sunt mega celebre, japonezii le-au făcut. Sunt cei mai buni la jocuri, au cele mai tari desene. Voi aveți Angry Birds în România?” Da, avem Angry Birds și ele sunt produse în Finlanda, nu în Japonia, dar era inutil să îl contazic pe Ice, pentru că el, în definitiv, are dreptate. Capetele de păsări ar putea fi făcute de marii producători de jocuri din Tokyo. Omleta se vinde bine în Thailanda, la fel se vând și jucăriile, tricourile, pixurile, șlapii, sutienele, cănile, răcoritoarele cu Angry Birds. Cu licență sau fără licență, bine manufacturate sau imprimate în ateliere insalubre din China, produsele cu păsările furioase au împânzit lumea.
Capetele de păsări cu trăsături antropomorfe sunt originare din Espoo, un oraș din Golful Finlandei, cunoscut mai ales ca fiind sediu al Nokia. Numele designerului lor este Jaakko Iisalo, acum puștiul teribil al industriei IT finlandeze, fost muzician și grafician, convertit mai apoi la jocuri video. Jaakko este Senior Game Designer la Rovio și în 2009, când compania care crease deja vreo 50 de jocuri, fără vreun succes și era amenințată de faliment, a desenat pe calculator niște păsări cu trăsături împrumutate de la alte animale și cu expresii omenești. A decis ca personajele lui să nu aibă decât cap, deși erau proiectate să se miște haotic, inițial înspre un castel. Pentru că a primit aplauze de la colegi, a continuat cu desenele și a și închipuit o schemă de joc care îi amintea de vechile lui pasiuni din adolescență, atunci când nu se putea dezlipi de Nintendo-ul lui. Desenele au avut un succes instant și Rovio a decis să investească aproximativ 70.000 de euro în dezvoltarea aplicației mobile.
PĂSĂRILE SUNT PROFITABILE. Deși păsările se numesc furioase, ele sunt simpatice și destul de vesele. La fel și porcușorii care o pățesc în joc. Designul prietenos a mutat jocul din virtual în real. Mattel, gigantul producător de jucării, a făcut un set de păsări de plastic. Există jucării de pluș și producătorul indian de pantofi Batta va lansa linia Angry Birds. La final de 2011, ritmul de vânzări pentru tricouri inscripționate și jucării se situa la o medie de un milion de bucăți pe lună. La mijlocul anului 2012, 30% din veniturile în creștere ale Rovio Entertainment veneau din mărfuri, altele decât jocurile de mobil propriu-zise, iar compania se transforma dintr-un producător de aplicații mobile, într-un outlet complex de media. Ambițiile lui Rovio pot fi deduse din declarația directorului lor de marketing, Peter Vesterbacka, că “Angry Birds e mai mare decât Mickey Mouse”. Nu e mai mare, dar finlandezii par să meargă pe cărările deja bătătorite de Disney: seriale de animație și parcuri de distracție. În acest an, două parcuri oficiale au fost lansate, în Finlanda și Marea Britanie, precum și unul nelicențiat, în provincia Hunan, China. Viitorul apropiat mai înseamnă un lung-metraj de animație, un serial TV și un lanț de restaurante tematice.
Datele financiare pentru 2012 nu sunt încă disponibile, dar compania a crescut spectaculos de la lansarea aplicației. Dacă in 2010 Rovio avea 50 de angajați și 10 milioane de dolari venituri, în 2011, crescuse la 350 de angajați, venituri de 100 de milioane și profituri de aproape 50. Sună ca o mină de aur, deși proprietarii Rovio au declarat într-un interviu pentru The Telegraph că succesul nu i-a făcut încă milionari și că scopul lor principal e să crească brandul.
Download Angry Birds pentru toate platformele
Angry Birds, Funny Facts
- Primul ministru al Marii Britanii, David Cameron, care folosește un iPad pentru a citi știrile, a declarat că a jucat toate nivelele din Angry Birds, în scopul de a scăpa de stress.
- O companie de textile a scos pe piață sutienele Angry Birds, pe cupa dreaptă fiind desenată o pasăre roșie, iar pe cea stângă un porcușor verde.
- London Philarmonic Orchestra a cântat tema muzicală a jocului.
- Angry Birds a fost creat de 4 oameni, în 8 luni.
- La Rovio există un game tester supra-numit Rovio Killer, căruia îi plăceau fără excepție jocurile care se dovedeau a fi insuccese. El a avut o reacție atât de proastă la Angry Birds, încât colegii lui au fost siguri că jocul e bun.
- Mama hexagenară a unuia dintre fondatori a jucat un week-end întreg Angry Birds, înainte de lansarea oficială. Era primul joc video pe care îl juca vreodată.
- Peter Vesterbacka, Chief Marketing Officer al Rovio, este supranumit Mighty Eagle, după una dintre păsările din jocuri.